Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2008, β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2008.

Συζήτηση επί των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Οικονομικών: α) Κύρωση του Απολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2008, β) Κύρωση του Ισολογισμού του Κράτους οικονομικού έτους 2008.

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Ισολογισμό και Απολογισμό του ελληνικού κράτους για το έτος 2008 γίνεται και συμπίπτει με μία μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα όλες οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν νεκρώσει. Ξέρετε γιατί; Γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους που το εισόδημα, το πραγματικό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων μειώνεται.

Σας θυμίζω ποια ήταν η δική σας στάση, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2009 υπεύθυνα, ρεαλιστικά, αντικειμενικά ο Κώστας Καραμανλής -και μάλιστα στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου- μίλησε για πάγωμα των μισθών. Τότε υπήρχε από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημερινού Πρωθυπουργού, η ανεύθυνη στάση με το γνωστό σύνθημα: «Λεφτά υπάρχουν και υποσχόμαστε άνοδο των μισθών σε ποσοστό μεγαλύτερο του τιμαρίθμου...».

Αν μη τι άλλο, λοιπόν, αποδείχθηκε πολύ σύντομα σ' όλο τον ελληνικό λαό ότι λέγατε ψέματα και αυτό αποδεικνύεται από το ότι, όπως είπα και πριν, σήμερα για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους μειώνετε τους πραγματικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων με διάφορους τρόπους, με την περικοπή του 10% των επιδομάτων που πλήττει τους πάντες, ανεξαρτήτως του ύψους των επιδομάτων, με τη μείωση κατά 30% των εξόδων κίνησης όλων των δημοσίων υπαλλήλων και βεβαίως με την προαναγγελθείσα εφαρμογή της ενιαίας φορολογικής κλίμακας που αυτό σημαίνει ότι χάνονται και τα όποια φορολογικά πλεονεκτήματα είχαν τα επιδόματα κάποιων δημοσίων υπαλλήλων.

Αν λοιπόν, αυτά τα συνδυάσουμε με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, με την ήδη νομοθετημένη αύξηση στα τσιγάρα και στα ποτά, με την επιστροφή φόρων που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε καταργήσει -και αναφέρομαι στους φόρους γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών- τότε λοιπόν, καταλαβαίνετε ότι το όλο πρόβλημα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε, έχουμε αυτή την πρωτοφανή και καθολική συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην πραγματοποιούμενη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φρόντισε χθες να ρίξει ακόμη λίγο λάδι στη φωτιά. Έτσι, λοιπόν, χθες, παραμονή της ήδη εξαγγελθείσας και πραγματοποιούμενης σήμερα απεργίας της ΑΔΕΔΥ, η Κυβέρνηση έκανε ταυτόχρονα μια ομοβροντία από ανακοινώσεις για το ασφαλιστικό, για το φορολογικό νομοσχέδιο και την εισοδηματική πολιτική.

Όσον αφορά, την εισοδηματική πολιτική τα έχουμε ήδη πει. Για πρώτη φορά προβλέπεται μείωση των πραγματικών μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα πάγωμα των συντάξεων.

Αναφορικά με το φορολογικό νομοσχέδιο, συνεχίζεται η φοροεπιδρομή που ήδη ξεκίνησε με μια σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μικρομεσαίων νοικοκυριών, ενώ παράλληλα πολλές ασάφειες, πολλά κενά και ερωτηματικά, αναδεικνύονται για την υλοποίηση των συγκεκριμένων βασικών αρχών -γιατί ακόμη φορολογικό νομοσχέδιο δεν είδαμε!- ενώ στο ασφαλιστικό ζήτημα, που είναι ένα κολοσσιαίο  επίσης ζήτημα, προκύπτει μία σειρά σημαντικών ερωτημάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οφείλετε να απαντήσετε, γιατί οι ανακοινώσεις του αρμόδιου Υπουργού ήταν ιδιαίτερα θολές, αποσπασματικές και νεφελώδεις, για το αν παραμένει ο δημόσιος, καθολικός και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του συστήματος ασφάλισης, ή αν προωθείτε ένα άλλο, διαφορετικό σύστημα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.

Έχετε κάνει τις αντίστοιχες μελέτες για ό,τι έχετε ανακοινώσει ή για ό,τι σχεδιάζετε; Διασφαλίζεται η τριμερής χρηματοδότηση; Διασφαλίζεται το ύψος των συντάξεων; Οφείλετε, αν μη τι άλλο, σε όλους τους εργαζόμενους να δώσετε απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, που καλοπροαίρετα σας θέτουμε. Γιατί το να μιλάς γενικώς και αορίστως και να εξαγγέλλεις νομοθετικές πρωτοβουλίες, χωρίς να ξεκαθαρίζεις συγκεκριμένα σημεία, αν μη τι άλλο, βλάπτει τη δημόσια συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα.

Από τους τεσσεράμισι μήνες περίπου που είστε Κυβέρνηση, έχει αποδειχθεί, όχι μόνο στον ελληνικό λαό, αλλά και τις διεθνείς αγορές και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι δυστυχώς κυβερνάτε στα «τυφλά», χωρίς πρόγραμμα. Είστε μία Κυβέρνηση ερασιτεχνών που συνεχώς αυτοσχεδιάζετε, και μάλιστα αυτοσχεδιάζετε εις βάρος του ελληνικού λαού!

Απόδειξη αυτού είναι ότι το spread, τον Οκτώβρη του 2009, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ήταν περίπου στις 110 μονάδες βάσης και μέχρι πριν από λίγες μέρες, πριν ανακοινωθεί η γαλλογερμανική πρωτοβουλία για τη βοήθεια της ελληνικής οικονομίας και άλλων οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν προβλήματα, είχε ξεπεράσει τις 400 μονάδες βάσεις. Αυτό είναι απόδειξη ότι οι διεθνείς αγορές και η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πεπεισμένοι ότι δεν έχετε κανένα σχέδιο και ότι βαδίζετε γενικώς στα «τυφλά».

Στο σημείο αυτό, πρέπει να επισημάνω βεβαίως, ότι είστε ιδιαίτερα τυχεροί, γιατί απέναντί σας έχετε μία σοβαρή, υπεύθυνη, συνεπή και μετριοπαθή Αξιωματική Αντιπολίτευση, που ούτε σας μοιάζει ούτε θέλει να σας μοιάσει και δεν θα λέει αυτά που λέγατε εσείς στο παρελθόν «όχι» σε όλα, γενικώς και αδιακρίτως.

Εμείς θεωρούμε -όπως είπε και ο Πρόεδρος μας- ότι η συναίνεση είναι πολιτική αρετή και γι' αυτό το λόγο θα κρίνουμε, με βάση τις παρουσιαζόμενες πρωτοβουλίες και το παρουσιαζόμενο νομοθετικό έργο της Κυβέρνησης. Όπου χρειάζεται να πούμε «ναι», θα πούμε «ναι» και όπου χρειάζεται να πούμε «όχι» θα πούμε «όχι». Θα εξηγήσουμε όμως, γιατί λέμε «όχι» και όχι μόνο αυτό, αλλά θα καταθέσουμε και την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση.

Συναίνεση βεβαίως, δεν σημαίνει «παράδοση» άνευ όρων. Συναίνεση δεν σημαίνει, να ανέχεσαι τις προσβολές και τις ύβρεις από την πλευρά της Κυβέρνησης αδιαμαρτύρητα, γιατί θα πρέπει να επικρατήσει ένα κλίμα νηφαλιότητας, ηρεμίας στην πολιτική ζωή. Συναίνεση δεν σημαίνει να μην απαντάς σε αστήρικτες κατηγορίες, όπως αυτή που είδαμε πριν από μερικές μέρες όταν συζητιόταν στη Βουλή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σχετικά με το περίφημο «σκάνδαλο» της «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ».

Κύριε Υφυπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, πολλοί από εσάς μιλήσατε για σκάνδαλο σχετικά με τη διαγραφή 5.500.000.000 ευρώ από τη χρηματιστηριακή εταιρεία «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ». Πρέπει λοιπόν, να αποδείξετε και να τεκμηριώσετε το σκάνδαλο αυτό, για το οποίο αφήσατε σαφή υπονοούμενα σε βάρος της προηγούμενης κυβέρνησης και σε βάρος στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.  Πρέπει να μας πείτε πότε ανακαλύψατε το θέμα αυτό, τί κάνατε όταν το ανακαλύψατε, πότε το παραπέμψατε στον εισαγγελέα -αν το παραπέμψατε- αν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα και αν υπάρχουν ευθύνες ή όχι; 

Γιατί οι πληροφορίες που εμείς έχουμε από υπηρεσιακούς παράγοντες είναι ότι ήταν μία καθ' όλα νόμιμη διαδικασία που δεν έχει κανένα απολύτως χαρακτήρα σκανδάλου. Είναι προφανές, ότι κανένα ποσό δεν διεγράφη, απλώς εκκρεμεί στα φορολογικά δικαστήρια η υπόθεση, αφού βεβαιώθηκε το 10%, όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, ότι προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Εμείς, όμως θέτουμε τα ερωτήματα αυτά και περιμένουμε την απάντησή σας. Διότι, διαφορετικά -θα μου επιτρέψετε να πω- πως αν το αφήσετε γενικώς και αορίστως να αιωρείται, τότε απλώς συκοφαντείτε. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δώσετε τις απαντήσεις σας και είναι όπως εμείς έχουμε πληροφορηθεί ότι δηλαδή δεν υπάρχει απολύτως κανένα σκάνδαλο, τότε θα πρέπει να ζητήσετε και μία μεγάλη συγγνώμη από την παράταξη αυτή που συκοφαντήσατε και διασύρατε χωρίς κανένα λόγο.

Έρχομαι τώρα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στην κύρωση ισολογισμού και απολογισμού του ελληνικού κράτους για το 2008. Κατ' αρχήν, θα επισημάνω -γιατί μ' αρέσει να είμαι αντικειμενικός- ότι είναι θετικό το γεγονός ότι έρχεται σχετικά νωρίς. Στις αρχές δηλαδή, Φεβρουαρίου έρχεται η Κύρωση για τον Απολογισμό και τον Ισολογισμό για το 2008. Στο παρελθόν ερχόταν στα δύο περίπου χρόνια.

Θα πρέπει βεβαίως, ο στόχος που υπάρχει μέσα στα μέλη της ανάλογης επιτροπής, να γίνει πραγματικότητα. Θα πρέπει δηλαδή, να συζητιέται ο Απολογισμός και ο Ισολογισμός ενός έτους του κράτους, τον αμέσως επόμενο χρόνο -και μάλιστα- έως τον Οκτώβριο του επόμενου χρόνου, για να είναι επίκαιρος.

Υπάρχει επίσης, ένα σοβαρό ζήτημα που ακόμη εκκρεμεί και είναι ένα αίτημα ομόφωνο της αρμόδιας Επιτροπής Ισολογισμών και Απολογισμών του ελληνικού κράτους, ότι δηλαδή η επιτροπή αυτή θα πρέπει να στηριχθεί με επιστημονικό και τεχνοκρατικό προσωπικό, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει τον έλεγχο που πρέπει να κάνει.

Στο σημείο αυτό, σας θυμίζω βέβαια ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ως κυβέρνηση παλαιότερα, φρόντισε να λύσει δύο από τα σημαντικά ζητήματα που κάθε φορά αναδεικνύαμε στην επιτροπή αυτή. Πρώτα-πρώτα, ενσωματώθηκαν για λόγους διαφάνειας όλοι οι ειδικοί λογαριασμοί στον προϋπολογισμό. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό δεδομένο.

Αλήθεια, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε πότε θα πληρωθούν οι συμβασιούχοι που έχουν προσληφθεί με σύμβαση έργου με 800 ευρώ, για να ενσωματώσουν τους ειδικούς λογαριασμούς, και ήδη δουλεύουν έξι μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί ακόμα.

 

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ (Υφυπουργός Οικονομικών): Υπάρχουν ειδικοί λογαριασμοί;

 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ:

Γίνεται μία διαδικασία ενσωμάτωσης των ειδικών λογαριασμών στον προϋπολογισμό. Έχουν προσληφθεί συνολικά εκατό άτομα σε όλη την Ελλάδα για τη διαδικασία αυτή, και εδώ και έξι μήνες δεν έχουν πληρωθεί. Σας παρακαλώ, να δείξετε την προσωπική σας ευαισθησία για να τελειώσει το θέμα αυτό. Είναι άδικο, εργαζόμενοι με σύμβαση έργου των 800 ευρώ, εδώ και έξι μήνες να μην έχουν πληρωθεί!

Συνεχίζω λοιπόν, λέγοντας ότι η Νέα Δημοκρατία φρόντισε και προχώρησε στην αναβάθμιση της Επιτροπής Ισολογισμού και Απολογισμού, προσθέτοντας ακόμα μία πάρα πολύ σημαντική αρμοδιότητα, την παρακολούθηση δηλαδή, του τρέχοντος προϋπολογισμού.

Στο δια ταύτα τώρα. Με τη σημερινή συζήτηση θα πρέπει να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα της υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2008, ενδεχόμενες αποκλίσεις του προϋπολογισμού από τους τεθέντες στόχους και να εκτιμήσουμε τους λόγους για τους οποίους υπήρξαν αυτές οι αστοχίες των προβλέψεων του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα, να πω ότι πράγματι υπολείπονται του στόχου κατά 7%, περίπου δηλαδή, κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν τα συγκρίνουμε όμως, με τα έσοδα του 2007, είναι αυξημένα περίπου κατά 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Γιατί  δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2008 ήταν η χρονιά που ξέσπασε η μεγάλη, η παγκόσμια οικονομική κρίση και από τα μέσα του 2008 άλλαξαν όλα τα δεδομένα, σ' όλες τις χώρες του πλανήτη.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σημείο αυτό, ότι ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2008, η αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προιόντος ήταν της τάξης του 2,8%, το τρίτο εξάμηνο έπεσε στο 0,7% και στο σύνολο του χρόνου ήταν στο 2%. Ήταν λιγότερο βεβαίως, σε σχέση με την αύξηση του ΑΕΠ του 2007, αλλά πολλαπλάσιο της αντίστοιχης αύξησης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δαπάνες είχαν μία μικρή αύξηση κατά 477.000.000 ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για συντάξεις, στην αύξηση των δαπανών για την επιχορήγηση του ΝΑΤ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών, στην αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα και στην πληρωμή αυξημένων επιτοκίων, λόγω ανόδου των επιτοκίων αυτών, απόρροια της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Όλα αυτά γίνονταν βεβαίως σ' ένα ιδιαιτέρως δύσκολο περιβάλλον, ένα περιβάλλον που από τα μέσα του 2008, δεν είχε καμμία σχέση με το περιβάλλον που είχαμε μέχρι τότε, ένα περιβάλλον το οποίο επηρέασε τις οικονομίες όλων των κρατών του κόσμου και βεβαίως, μία οικονομία όπως ήταν η ελληνική, που προσπαθούσε να σταθεί στα «πόδια» της ακόμη περισσότερο.

Με αυτή τη λογική -και κλείνοντας, για να μην καταχραστώ το χρόνο σας- θα πω ότι πραγματικά το 2008, παρά το ότι ήταν μια δύσκολη χρονιά, η κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε να κλείσει τον Απολογισμό του ελληνικού κράτους με τις μικρότερες δυνατές αποκλίσεις, όσον αφορά τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες. Θεωρώ ότι υπήρξε μια χρηστή και δίκαιη οικονομική διαχείριση και γι' αυτό το λόγο προτείνω την έγκριση του Απολογισμού, Ισολογισμού του ελληνικού κράτους για το έτος 2008.

Σας ευχαριστώ.